Nordisk rankinglista

Då var det klart att de nordiska länderna Sverige, Finland, Norge och Danmark får en gemensam rankinglista. – Efter klartecken från samtliga länder kan vi nu jobba vidare på att under 2023 få en gemensam rankinglista för alla dessa länder, berättar Daniel Evaldsson som tagit fram rankingsystemet.

För svenska OCR-löpares del innebär det att man kan samla på sig rankingpoäng för att kvala till EM och VM genom att springa lopp i samtliga dessa länder. Enda kravet är att loppet följer FISO:s regelverk (dvs det internationella regelverket, som framförallt innebär “3-bands-principen” samt “one attempt only” på de flesta hinder.

För lopp i Sverige är det de lopp som är sanktionerade av Svenska Friidrottsförbundet och finns med i deras tävlingskalender. Du kan även se vilka lopp som är sanktionerade i OCR Runners tävlingskalender här på webbsidan. Hur övriga länder kommer att kommunicera vilka lopp som kommer följa regelverket är i skrivande stund (december 2022) ännu inte klart. – Men det vi vet i dagsläget är att ingen dansk arrangör har sagt att de kommer följa FISO:s regelverk under 2023, berättar Daniel. – Det är lite synd, men de danska toppathleterna har varit starkt kritiska till systemet vilket säkert har påverkat arrangörerna. Danska lopp kommer ändå finnas med i rankinglistan, så du kan få rankingpoäng även på dessa lopp, men du kommer inte få tillgodoräkna dig poängen vid uttagning till EM/VM, fortsätter Daniel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...