Petrova och Lagrand europamästare

De första medaljerna har nu delats ut i Folgaria på Alpe Cimbra under den sjunde upplagan av Europamästerskapen i OCR arrangerad av FIOCR – Italienska OCR-förbundet, i samarbete med APT Alpe Cimbra och på uppdrag av World Obstacle (Fédération Internationale de Sports d’Obstacles) samt EOSF (European Obstacle Sports Federation).

Kortdistansen (3 km, 20 hinder) för Elite och age group inledde idag tävlandet över naturliga och konstgjorda hinder vid Fondo Grande. Samtidigt genomfördes även kvalificeringarna för 100 meter (12 hinder), ett format som liknar det som kommer att vara den nya femte grenen i Modern femkamp under OS i Los Angeles 2028.

Förhandsfavoriterna Ida Mathilde Rubens Steensgaard (DEN) och Jesse De Heer (NED) fick se sina drömmar om nya titlar omkullkastade. Guldmedaljör bland kvinnorna blev istället Alisa Petrova (26’45”) som tävlade under EOSF flagg, som vann med stor marginal över Helena Schuster (GER, 29’04”) och Henriette Bardrum (DEN, 29’32”). 

Detta var en stor revansch för Petrova, som var nära pallen i Ungern förra året med en fjärdeplats och därmed lyckades vända på resultatet från Standard-loppet 2022, då hon fick ge vika för Steensgaard. På herrsidan stannade titeln dock i Nederländerna med Stijn Lagrand (21’21”) som, efter sin femteplats 2023, överträffade sin landsman Jesse De Heer (22’06”). Belgaren Thibault Debusschere (BE, 22’31”) gjorde ett fint lopp och tog bronsmedaljen.

“Det var väldigt tufft, särskilt i uppförsbackarna”, säger Alisa Petrova. “Jag sprang så gott jag kunde men benen smärtade emellanåt, jag hade också svårt att hantera andningen. Jag försökte att inte sakta ner och kombinerade löpningen, just i uppförsbackarna, med den typiska snabba skyrunning-gången, och pressade mig till mållinjen eftersom jag inte visste hur de andra atleterna låg till. Jag är verkligen glad över min första europeiska pallplats på kortdistans.”

“Jag är väldigt glad över detta resultat, en mycket bra tävling – kommenterar Stijn Lagrand – Eftersom jag fokuser på långdistansen var denna pallplats definitivt något jag hoppades på men, ärligt talat, inte förväntade mig. Det representerar en betydande förbättring från förra året, när jag slutade femma på Europamästerskapen och fyra på Världsmästerskapen. Så jag kan bara vara nöjd, även för att jag får dela denna upplevelse med mina vänner och lagkamrater”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...