Silver-Sara : Intervju

I hjärtat av Alperna, på en bana präglad av branta backar och tekniska utmaningar, lyckades Sara Bäckström säkra en imponerande silvermedalj på Europamästerskapen i Obstacle Course Racing (OCR).

Med en blandning av lugn och beslutsamhet gick Sara in i tävlingen med en tydlig strategi och en vilja att ge sitt bästa. “Jag var lugn inför tävlingen och gick in för att göra mitt eget lopp. Jag hade en plan och höll mig till den,” berättar hon.

Sara, som är känd för sin starka uthållighet, fysiska styrka och fina hinderteknik, kände tidigt i loppet att både kropp och sinne var i perfekt harmoni. “En stund in i loppet kände jag att både huvudet och kroppen var med mig idag,” säger hon med ett leende.

Den kuperade terrängen, som inkluderade flera slalombackar, erbjöd en enorm utmaning för alla deltagare. Trots detta lyckades Sara hålla ett högt tempo genom större delen av banan. “Trots den väldigt starka kuperingen kunde jag springa nästan hela tiden och gick bara några få steg i de brantaste backarna,” förklarar hon.

För Sara, som har tränat hårt och målmedvetet inför detta mästerskap, var banans svårigheter inte bara en utmaning utan även en källa till glädje. “Hela loppet var skitroligt,” utbrister hon entusiastiskt och tillägger att upplevelsen var en av de mest minnesvärda i hennes karriär.

Förberedelserna inför EM

För att nå framgång i det tuffa EM-loppet har Sara och hennes make, Martin, investerat mycket tid och ansträngning i förberedelserna. När information om de kommande hindren släpptes började paret bygga egna hinder som liknade de som skulle användas i tävlingen. “Under hela våren har huvudmålet varit EM. Jag har tränat mycket specifik hinderträning men också mycket backträning,” berättar Sara.

“Vi har också aktivt valt att tävla lite mindre under våren eftersom tävlandet både sliter på kroppen och de många resorna tar mycket energi, men också för att kunna fokusera mer på att träna effektivt,” förklarar hon.

De sista två veckorna inför mästerskapet spenderade Sara och Martin i Sölden för att vänja sig vid hög höjd och träna på att springa i backar. “Den sista veckan har vi varit på plats på tävlingsplatsen i Folgaria, Italien för att komma i rätt stämning och vänja oss vid klimatet och platsen,” tillägger Sara.

Träningsfilosofi och träningsrutiner

Grunden i Saras träningsfilosofi är att träningen ska vara både rolig och givande. Men träning på elitnivå kräver också mycket energi och tid, och det är inte alltid roligt. “Därför är det viktigt att göra annat roligt vid sidan om träningen. För mig och Martin är det viktigt att vi kan göra den här satsningen tillsammans eftersom det tar mycket tid,” säger Sara.

Varje vecka löper Sara mellan 6 och 8 mil, men hon försöker hålla sitt träningsupplägg flexibelt. “Jag vill kunna känna att om jag är lite seg en dag så måste jag inte köra ett stenhårt träningspass utan kan ta det lite lugnare den dagen för att trycka på lite mer en annan dag när kroppen känns bättre,” förklarar hon.

Hinderbaneträningen är också en central del av Saras förberedelser. “Det blir ett till tre pass i veckan på hinderbana. Målsättningen är att köra två träningspass varje dag, men eftersom jag har haft lite problem med mina hälsenor så blir det max ett löppass per dag. Tack vare det kan jag träna på och få kontinuitet och hålla mig skadefri,” säger hon.

Med bara 9 km till hinderbanan i Backamo, tränar Sara ofta där och genomför många tuffa hinderbanepass. I genomsnitt tränar hon mellan 1,5 och 3 timmar per dag, beroende på säsong, vilket sammanlagt blir cirka 15 timmar i veckan.

Framtiden

Nästa stora mål för Sara blir VM som går i Costa Rica i augusti. ”Jag är ju inte formellt uttagen dit ännu, men vi får väl hoppas att landslagsledaren Christopher ger mig en chans efter det här”, berättar Sara med ett skratt. “Vi har tagit ett lopp i taget så jag har inte så mycket koll på vad som väntar i Costa Rica ännu. Men vi har börjat kika lite på vilka hinder som kan komma och vad vi behöver träna på inför det,” säger Sara. Även det mästerskapet kommer gå på hög höjd, så mycket av träningen kommer nog handla om att få så bra fysik som möjligt.

Till nästa år, dvs 2025, kommer VM att gå på hemmaplan i Göteborg. “Det kommer verkligen bli skitkul att VM arrangeras i Sverige. Jag tror att det kommer bli ett riktigt bra mästerskap, både som arrangemang och resultatmässigt. Vi kommer nog spendera en del träningstid i Slottskogen det kommande året för att förbereda oss inför det på bästa sätt,” berättar hon.

Nästa tävling för Sara blir Tors Trophy i Torshälla första helgen i juli. “Jag tycker det är en riktigt bra bana och en höjdpunkt på säsongen”, berättar Sara. Trots EM-medaljen på standarddistans så är planen att satsa på att bara springa kortdistansen och 400-meters sprinten i Torshälla. ”Jag vill spara mig lite till sprinten som går på söndagen och därför planerar jag att vila på lördagen när standardloppet går. Men vi får kanske se vad som händer när det börjar närma sig,” avslöjar hon lite hemlighetsfullt.

Med denna noggranna och målmedvetna förberedelse visade Sara Bäckström återigen att hon är en kraft att räkna med inom OCR. Hennes prestation i de italienska alperna är inte bara en personlig triumf utan också en inspiration för alla som följer sporten och inte minst alla de andra riktigt duktiga tjejerna som vi har i Sverige, där det är riktigt jämt mellan dem.

Vi gratulerar Sara till hennes fantastiska framgång och ser fram emot att följa hennes fortsatta äventyr på OCR-banorna runt om i världen.

Text: Daniel Evaldsson
Foto: Erika Pålsson och Anneli Bäckström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...