Hur kvalar jag till OCR VM i Göteborg?

(och EM i Portugal 2025)

Efter att det i helgen blev officiellt att VM i OCR nästa år kommer att arrangeras i Göteborg och Slottskogen har vi fått många frågor om hur man kvalificerar sig till mästerskapet.

Nedan kommer jag därför gå igenom hur kvalificeringsreglerna ser ut för mästerskap i år. I teorin kan dessa regler ändras till nästa år, men vi har inte sett några förslag till att så skulle ske så därför kan vi räkna med att det är sannolikt att det nedanstående kommer att gälla.

För det första ska vi ha med oss att man kan delta på mästerskap på två olika sätt. Antingen som uttagen/kvalificerad till elit eller age grouplandslaget eller genom att springa Öppen klass. Öppen klass är som i princip vilken lopp som helst, dvs du anmäler dig och deltar utan några krav på kvalificeringar och reglerna under loppet är också lite “snällare”. Men även om du är snabbast (tämligen osannolikt) så kommer du inte bli världsmästare eftersom du inte deltar i tävlingsklass.

Men för att delta i tävlingsklass krävs följande:

  1. Du måste vara medlem i och representera en förening som är medlem i Svenska Friidrottsförbundet. Du kan söka på föreningar i din närhet på friidrott.se

  2. När du är medlem i en förening kan du börja samla rankingpoäng. Det gör du genom att delta i sanktionerade tävlingar. En lista på sanktionerade tävlingar hittar du också på friidrott.se samt under Tävlingskalender på den den här sidan.

    När du anmäler dig till en tävling, var noga med att ange din föreningstillhörighet samt ditt ranking-id. Ditt ranking-id (som du har om du tävlat tidigare) hittar du på ranking.ocrrunner.com. Har du inget ranking-id sedan tidigare kan du skapa ett på samma sida under ”Register Athlete”.

    Du kan inte tillgodoräkna dig resultat från tävlingar som du deltagit i innan du började representera din förening.

  3. Din rankingpoäng baseras på dina tre bästa resultat (rankingpoäng) under de senaste 18 månaderna. Så för att få en rankingpoäng som du kan kvalificera dig med måste du har gjort minst tre tillräckligt bra resultat. Vilka tävlingar som kommer arrangeras till våren är inte klart i dagsläget, men det är troligt att kalendern kommer att se ut på ungefär samma sätt som den gjort i år. Det är inte heller klart hur sent in på säsongen 2025 som det kommer gå att kvalificera sig till VM, men april och maj har alltid gått att kvala tidigare år och troligen även juni och juli, men det får vi återkomma till. Vill du vara säker på att springa VM i tävlingsklass bör du alltså inte chansa med att göra dina sista lopp i juni eller juli 2025.

  4. För att kvalificera sig måste du ha en total rankingpoäng (ditt snitt på dina tre bästa tävlingar de senastes 18 månaderna) som är lika eller lägre än nedanstående kvalgränser.

ÅldersklassPoänggräns herrarPoänggräns damer
16-17 år3550
18-19 år3045
20-24 år2540
25-29 år2540
30-34 år2540
35-39 år2540
40-44 år2550
45-49 år2550
50-54 år4070
55-59 år 4590
60+90120

Detta gäller för ålderklasserna (age group). För att bli uttagen till elitlandslaget görs individuella bedömningar av landslagsledningen.

Mer information om hur du rent praktisk anmäler dig efter att du klarat kvalgränsen kommer publiceras senare i höst eller vinter. Men fram till dess är det bara att börja träna och samla rankingpoäng.

Lycka till med din träning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...