Nomineringar till OCR-EC 2023 för Sveriges age-group landslag

Nyligen gick arrangören för EM (OCREC) i Ungern ut med kvalkriterierna för att få delta i elit- respektive age group-klasserna. Till skillnad från VM senare i höst där man strikt kommer gå på ett visst antal löpare per nation och klass, lägger man istället ansvaret helt på nationsförbunden, både vad det gäller uttagningskriterier och antal löpare.

Det gör att vi kan vara lite öppnare, och istället för att ta ut x antal löpare i varje åldersklass, väljer vi att sätta en rankingpoängsgräns i respektive klass. För att bli nominerad måste du ha gjort ett resultat på en sanktionerad tävling under 2021, 2022 eller 2023 (fram till den 30 april) som genererat en rankingpoäng lägre än poänggränsen för din åldersklass. Är t.ex. poänggränsen för din klass 25 poäng måste du alltså ha gjort ett resultat som gett en poäng som är lägre än 25,00. Vi har dessutom endast nominerat personer som anmält sitt intresse via det formulär som vi gick ut med i höstas.

Totalt innebär detta att redan idag är nästan 100 svenska löpare nominerade till EM:s åldersklasser. Några få av dessa kommer dessutom få chansen i elit-klassen, efter samråd med elitansvarige Christopher Holmström. De som i dagsläget är aktuella för elitklassen har eller kommer snart att få ett mail från Christopher, så håll koll i mailkorgen.

Förbundets sportchef Dejan Mircovic samt förbundskapten Kajsa Bergkvist har förtydligat att Svenska Friidrottsförbundet inte tar ut deltagare under 16 år till internationella mästerskap. Så oavsett vad arrangören erbjuder för klasser, skickar inte Svenska Friidrottsförbundet yngre deltagare än så. 

Har du av olika anledningar inte uppnått ett resultat som är under gränsen har du fram till den 30 april på dig att försöka uppnå detta. I skrivande stund ser det ut som att det kommer finnas minst fyra sanktionerade lopp att springa innan deadline. Då det är många klasser att bevaka, och ännu fler löpare, ber vi dig som klarar kvalkriteriet under våren att kontakta oss i landslagsledningen så att vi kan uppdatera nomineringslistan med ditt namn. Enklast genom att maila ranking@ocrrunner.com. Har du inte tidigare anmält ditt intresse via det formulär som vi haft ute, och har uppnått kriterierna, går det även då bra att maila ovanstående adress. Ange ditt namn, klubb, åldersklass, mailadress samt mobilnummer.

Vill du se dina rankingpoäng och hur du ligger till hittar du rankinglistan på www.ocrrunner.com.

Blir du inte nominerad går det även bra att anmäla sig till open-klassen på tävlingen. Det är samma bana, samma utmaning, men ej tävlingsklass och kräver ingen nominering från förbundet.

Är du nominerad anmäler du dig själv till tävlingen. Arrangören har fått en länk till den lista med namn som finns länkad i slutet av denna nyhet. Arrangören kommer stämma av att ditt namn finns med i den innan din anmälan godkänns. Tävlande i age group står själva för alla kostnader i samband med EM. Första prishöjningen på anmälningsavgiften är nu den 1 februari. Notera att du enligt Svenska Friidrottsförbundets regler samt det avtal som förbundet har med klädsponsorn Craft MÅSTE du tävla i landslagets tävlingskläder när du representerar Sverige i mästerskap. På dessa kläder får du inte lägga till eller dölja några sponsorer. Vi jobbar just nu med Craft för att ta fram lämpliga kläder för OCR. Även dessa bekostas av den tävlande.

Nedan följer kvalgränserna för respektive klass, denna kvalgräns måste du alltså uppnått minst en gång under 2021, 2022 eller 2023.

ÅldersklassPoänggräns herrarPoänggräns damer
16-17 år3540
18-19 år3540
20-24 år3040
25-29 år2540
30-34 år2540
35-39 år2545
40-44 år2550
45-49 år3050
50-54 år45250
55 år och äldre250250

Notera att det kommer finnas klasser för alla äldre löpare i 5-års intervaller upp till den äldsta anmälda löparen. Men kvalkriterierna är desamma för alla äldre än 55 år, dvs minst ett lopp där man gått i mål med minst ett armband kvar.

Här finns en länk till samtliga svenska nominerade löpare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...