Siri och Jörgen snabbast i Slottskogen

Tough viking bjöd på fantastiskt vårväder och en spännande fight om pallplatserna i både herr – och dam-klassen.

Loppet började i högt tempo för de ca 40 löparna i elitstartfältet när de sprang över däckhindret som var utlagt vid starten för sedan ta sig vidare till blades (inverted walls) som var placerat i början i den långa första uppförsbacken.

För herrarna var det norrmännen Jörgen Tresselt och Markus Westgaard som startade hårdast, tätt följt utav fyra andra löpare i form av Jens Edberg, Aron Kindbom, Philip Thudén och Andreas Marshall .

Bland damerna så vart det Siri Englund som var först till blades och kunde med hjälp av sina militära hinderbanafärdigheter ta sig över väggarna med en extremt smidig teknik och distansera sig med några sekunder från damerna bakom som bestod utav Adna Tahirovic och Maja Wellner, och ytterliggare några sekunder bak hade vi Pia Kind, My Svensson och Camilla Boander med en liten lugnare start men även de med en fin teknik från start på väggarna.

På toppen utav backen väntade först de tunga kedjorna som fick bäras i 100m för att löpa vidare till monkeybaren. 

Här hade Markus Westgaard tagit ledningen med ett par sekunder över Jörgen Tresselt, men även om Markus var smidig genom monkeybaren så fick han se sig tappa ledningen efter att ha sprungit åt fel håll för en sekund.

12 sekunder bakom hade vi en fin kamp mellan Philip Thudén, Johan Ingemarsson, Andreas Marshall och Jens Edberg om 3e platsen. 

Andreas Marshall som var trea utav killarna fram till hindret visade på grym ap-form när han svingade förbi alla och tog över 3e platsen med 2 sekunder framför Johan och Jens. Följt utav ett stort antal atleter bara sekunderna bakom.

För damerna hade Siri utökat sin ledning på första kilometern och var nu 18 sekunder före My Svensson som hade klättrat upp till en stabil 2a plats med Maja Wellner ytterligare 7 sekunder bakom.

Siri lyckades med Monkeybaren utöka ledningen med 5 sekunder efter att ha visat upp den berömda “no-backswingtekniken” My körde på en lugn men ändå väldigt fin och energisparande teknik som gav henne möjligheten att öka på löphastigheten direkt efter hindret. Maja passade på att ta chansen att göra monkeybaren med en liten snabbare teknik och minskade avståndet fram till My med 4 sekunder. 10 sekunder bakom My och Maja fick vi även se Camilla Boander.

Camilla som är med i svenska landslaget i 100m OCR visade givetvis på en fin teknik där hon vågade hoppa långt ut i hindret för att kunna hålla igång jakten på medaljerna.

Efter monkeybaren har vi en teknisk löpdel i terrängen följt utav en liten asfaltsbacke som tog löparna upp till Ninjastep för att sedan ge sig ut i skogen en kort sträcka och bära en trästock, vidare ut på de stora gräsmattorna där folkets jubel väntade medan de tog sig över en stor A-frame som är en nätpyramid , följt av en grymt tung sandsäck på 30 kg för damerna och 60 kg för herrarna.

In i det nya hindret Steep som är en hög medlutande vägg med rep upp följt utav ett nät på andra sidan.

Och nu har fältet börjat spridda ut sig.

Fram till hindret Steep har de sprungit drygt 2 kilometer och Markus och Jörgen som bägge är från Norge ligger fortfarande sida vid sida och har utökat ledningen till strax över halvminuten före Andreas som sedan monkeybaren har utökat avståndet till gruppen bakom med ungefär 10 sekunder, i gruppen bakom har även Johan lyckats skapa ett par sekunders lucka ner till Jens som har Luke Cambridge tätt bakom som har lyckats klättra 4-5 placeringar på de senaste 400 meterna, Philip Thudén håller rätt jämna steg med Luke och man kan definitivt säga att kampen om 3e plats ändå lever bland dessa 5 löpare. 

På damsidan har Siri utökat ledningen ytterligare och har nu 35 sekunders försprång framför Maja Wellner och My Svensson som fortfarande har en spännande kamp sida vid sida.

Efter Steep väntade att springa genom eld för att sedan ta ett dopp i en ovanligt skön iscontainer under årets hittills varmaste dag. 

Upp i skogen och den tekniska terrängen med mycket upp och ner, genom ett kryphinder, platt löpning vidare till repklättring och reptravers.

Lite mer än 3 kilometer in i loppet hade vi det berömda ringsvinghindret “Venice beach” som så passade stod placerat på den sandiga beachvolleybollplanen och här börjar det bli intressant om 2a platsen.

Jörgen Tresselt har ökat på hastigheten och tagit ledningen med nästan 1 minut över Markus som nu blivit ikappsprungen utav Andreas och Jens och alla tre befinner sig i hindret samtidigt.

Andreas visar upp skutt-skuttekniken där man bara svingar på varannan ring och får med sig farten till varannan och går ut snabbast ur hindret. Jens visar på mod och skippar den sista ringen och hoppar ut med en väldigt fin sving och hamnar jämsides med Markus som var 2 sekunder före in i hindret, Johan Ingemarsson var 8-10 sekunder bakom fram till hindret och körde på fint och skippade även han den sista ringen och tog igen 2 sekunder på gruppen som slogs om medaljerna.

För damerna visar Siri på fin teknik på ringarna där hon smidigt hoppar förbi den sista ringen, men nu har Maja och My minskat gapet och sprungit på väldigt snabbt på den platta löpningen och nu har My övertagit andraplatsen och ligger endast 15 sekunder bakom Siri och bakom My har vi Maja som gav ett försök på den fina skutt-skuttekniken men missar svingen lite och blir hängandes någon sekund, hon lyckas tillslut lugnt och kontrollerat rädda upp situationen och visar fint på att en missad ring inte behöver leda till panik. Hon svingar fint ut ur hindret 20 sekunder bakom My.

1.30 bakom Maja har vi Camilla som fortsätter kötta på. Samtliga atleter har visat upp kontrollerad och fin teknik på ringarna och ingen har ännu varit nära på tappa något armband.

Nu väntar en lång jobbig löpning utanför den folktäta parken så här försvinner hejaroppen som givit motivation under den första halvan av loppet.

De kryper igenom ett uppblåst rör, drar det tunga power push hindret fram och tillbaka på en grusplan, över ett högt nät och sedan en tung sandsäck upp för Slottskogens gamla skidhopparbacke.

Vidare går banan in i skogen och kommer fram till ett långt och fint balanshinder.

Jörgen har utökat ledningen och verkar helt och hållet ostoppbar idag, nu är det mindre än 2 kilometer kvar till målgång och han kan börja känna att segern kommer att följa med hem till Norge. Supersmidigt över balanshindret 2 minuter före gruppen om 2a plats som fortfarande håller ihop med mindre än 10 sekunders mellanrum.

Andreas är först fram till balansen men det är norrmannen Markus som gör hindret snabbast och de hoppar ut exakt samtidigt, Johan går ut som 3a och här får tyvärr Jens problem. Han ramlar av i mitten och måste göra om hindret och tappar närmare 20-30 sekunder på de andra killarna.

Men han ger inte upp. Upp på balansen igen och denna gången går det galant. Men nu mindre än halvminuten bakom har Pontus Dymén klättrat upp och får lite span på Jens. Stark upphämtning av Pontus som legat längre bak i fältet tidigare. 

Sandsäckarna upp för skidbacken verkar ha passat Siri väldigt bra för nu har hon verkligen dragit ifrån de andra damerna igen och leder med närmare en minut över My som även hon dragit ifrån Maja med några ytterligare några sekunder. Både Siri och My är igenom balansen superenkelt och smidigt.

Men snabbast av de alla på balansen är balansdrottningen Maja Wellner som får det att se ut som att hon springer på vanlig platt mark där minskade hon avståndet men nästan 5 sekunder på bara ett hinder.

Ner från skogen och igenom dagens 3e kryphinder, vidare till pull a stone, och nu är de bara platt löpning kvar. Här ökar samtliga löpare farten och tar sig snabbt över den höga väggen och igenom den nya Torozriggen, lyfter den tunga slamballen och in i den sista riggen.

Jörgen har nu tagit sig igenom samtliga hinder utan problem och har en tydlig ledning som han kommer att behålla hela vägen in i mål.

Men kampen om andra platsen för herrarna bjuder på fin spänning. 

Markus är först in i riggen men är bara sekunden framför Andreas och Johan och alla tre atleter är i början av hindret samtidigt.

Killarna har högsta puls och hindret blir genast svårare än det ser ut. Andreas lyckas få till en superfin teknik med att svinga förbi de höga greppen och tar sig ut med tillräckligt många sekunder för att de ska vara nästan omöjligt att komma ikapp. Johan körde en säkrare taktik medan Markus trassla till de lite och blev hängande längst. Denna ordning skulle sedan förbli fram genom ankdammen, nätklättringen, Irish table och rampen.

Strax bakom hade Pontus knaprat igen mycket på Jens och såg till att det blev en spännande kamp även om 5e platsen. Jens lyckades tillslut behålla den med 4 sekunders marginal över mållinjen.

För damerna blev det en dramatisk avslutning.

Siri cruisade igenom den sista riggen och kunde stabilt ta hem årets första seger och klarade rampen på ett imponerande första försök.

I kampen om andraplatsen så såg det ut som att det skulle räcka hela vägen för My. Hon kommer fram till rampen, men det första försöket med stumma ben räcker inte riktigt till för att nå upp. Men efter 10 sekunders vila ser det ut som den ska sitta.

Hon har fin teknik, fin fart och greppar tag i kanten på rampen till publikens enorma jubel, men när hon ska dra sig upp känner hon att det är tyngre än vanligt, det smärtar och hon släpper taget om rampen och glider ner med en axel ur led, och därmed är hennes dag över.

Maja Wellner kommer till rampen och tar sig upp och kniper andraplatsen. Camilla Boander kniper 3e platsen och 4a blir norskan Adna, tätt följd av Pia Kind på en fin 5e plats.

Text och film: Jonathan Stiig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...