Blåsigt och spännande i Malmö

Lördagen den 6 maj får nog räknas som årets OCR-dag i Norden. Inte mindre än tre av de största tävlingarna hade lyckats med planeringen att avgöras på samma dag. I Malmö körde Toughest sin årspremiär, på mer eller mindre synavstånd på andra sidan sundet hade danskarna sitt Nordic Race med ett riktigt bra danskt startfält. För er som har koll på dansk OCR så vet ni att det betyder några av världens bästa OCR-athleter. Och i Stockholm kördes Tough Viking på Stadion.  Nedanstående artikel kommer dock fokusera på Toughest i Malmö.

Här hade Toughest lanserat sin första lite udda nyhet, man hade inte mindre än tre tävlingsklasser, där det var ytterst oklart vad som var vad och vilka som tävlade mot vilka… Först ut var i alla fall klassen Championship där de absolut bästa var med. Därefter följde Elit, där de nästan lika bra var med, och efter dessa släpptes klassen Qualifyer, där vi som hade önskat att vi var så bra som de tidigare nämnda fick springa. Detta hade ju varit helt i sin ordning om man presenterat en gemensam resultatlista för samtliga eftersom alla sprang samma bana och med samma regler. Men istället väljer man att presentera det hela som tre olika resultatlistor, men ändå inte, för i Elit finns även löparna från Championship med… Ja ni förstår att det blir lite rörigt…

Men strunt samma, det var i klassen Championship de bästa sprang, och det var här dramatiken om pallplatserna skulle stå.

I herrloppet tog Martin Bäckström och den tidigare lettiska elitorienteraren Artjoms Rekunenko tidigt kommandot och lät sedan inte någon från det i övrigt namnkunniga startfältet ha med de två topplaceringarna att göra.

De båda toppathleterna turades sedan om att ligga i täten. Någon var snabbare på ett hinder, den andra på nästa, men det skiljde aldrig mer än några enstaka sekunder mellan dem.

På det nya hindret “Arm bike” valde Martin att köra en teknik med raka armar vilket gjorde att det gick lite långsammare, men kunde spara lite krafter och därefter komma igång bättre med löpningen direkt efter och knappa in försprånget som Artjoms skapat sig. I den tunga löpningen nere på stranden fick Artjoms åter en lucka, men Martin kunde åter svara och gå ikapp genom ringarna, ett snabbt över/under och avslutningsvis gå helt ikapp på Flying Monkey.

Martin tappar några sekunder på Artjoms på armcyklingen, men har sparat lite krafter och kan snabbt springa ikapp fram till “Heavy Balls” ca hundra meter senare. På tredje plats gör Tobias Jäger en snabb cykling.

Men på banans tredje sista hinder, repklättringen, kunde Artjoms åter få en lucka som Martin sedan inte kunde täppa igen och Artjoms tog sig först upp för rampen och mållinjen med 22 sekunders marginal ner till Martin. – Kroppen svarade inte alls som tänkt idag och jag fick kriga för varje meter, berättar Martin efter målgång. – Jag jagade allt jag kunde, men jag fick aldrig till det där trycket som jag annars haft i löpningen den sista tiden, förklarar han vidare.

Trea blev Tobias Jäger minuten efter Martin, och som sprang tämligen ensam stora delar av loppet.

På damsidan såg det länge ut att bli en klar seger för Sara Bäckström som tog ledningen direkt från start, och drygade ut den under hela loppet. Men det skulle visa sig bli spännande till slut ändå. För som vanligt på Toughest och Tough Viking så avslutas det hela med en ramp, och fram till den hade Sara en ledning på runt 3,5 minut. Men rampen och de bästa tjejerna är sällan en bra kombination, och så skulle det bli också idag. Sara misslyckades med att komma upp inte mindre än fyra gånger och bakifrån närmade sig norskan Anette Jokstad allt mer. Men på det femte försöket nådde Sara tillslut rampens övre kant och kunde kravla sig upp och över mållinjen 24 sekunder före Anette gjorde detsamma.

Samma problem med rampen drabbade även Katrine Haaland Leveraas som fick göra många försök att ta hem tredje platsen, men bakifrån kom Vanja Karlsson och tog rampen i första försöket och tog istället hand om bronsmedaljen.

Hela resultatlistan hittar ni här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...